NOM: GLADIOL

NOM CIENTÍFIC: GLADIOLUS
(del Llatí, "petita espasa") és un gènere de plantes de la família de les iridàcies (Iridaceae).Altres noms en català:

Nom comú en castellà: Gladiolo

Hàbitat:
El gènere es distribueix en l'àrea mediterrània europea, Àsia, l'Àfrica tropical i Sud-àfrica. No obstant això, el centre de diversificació del gènere és la província d'El Cabo, a Sud-àfrica, on s'ha trobat el major nombre d'espècies. De fet, el gènere comprèn aproximadament 250 espècies, de les quals 163 són de l'Àfrica austral, 10 d'Eurasia, 9 de Madagascar i les restants de l'Àfrica tropical

Usos i propietats:
Com a planta ornamental s'utilitzen nombrosos cultivars híbrids, els que es conreen en jardins per fer bordures mixtes de gran color. No obstant això, el principal ús del gladiol és en la indústria de la floricultura, per a la producció de flor tallada.

Característiques:
El gladiol conreat, com es va descriure prèviament, és un híbrid complex resultat de l'encreuament entre diverses espècies del gènere Gladiolus i la posterior selecció artificial sobre els descendents. Són plantes perennes, bulboses, d'atractives flors de color blanc, crema, vermell, groc, ataronjat, porpra. Els tons, així com la combinació i patrons de distribució del color són molt variables entre conreus. Els sis tépals són usualment una mica diferents entre si i es troben units a la base formant un tub. Les flors són hermafrodites, cigomorfas, sèssils, cada una envoltada d'una bràctea i una bractéola verdes. Les flors es troben disposades en llargues espigues terminals que porten de 12 a 20 flors. El fruit és una càpsula oblonga o globosa que conté nombroses llavors alades i marrons. Les fulles, que són allargades, paralelinervadas i lanceolades, estan recobertes d'una cutícula cerosa i surten totes des de la base. Les fulles inferiors estan reduïdes a beines i les superiors són dístiques, de lineares a estretament lanceolades. Els cormos són arrondoniments, simètrics, una mica aplatats, amb l'àpex de creixement al centre de la zona superior que -normalment- està una mica deprimida. Estan coberts per diverses capes de túniques fibroses. Són de renovació anual i durant el període de vegetació donen lloc a nombrosos bulbs.En general els conreus de gladiol són tetraploides, amb 2n =4 x =60 cromosomas.

Aquestes plantes són altament decoratives i, generalment, molt populars com a plantes ornamentals.
Imatges:
3.JPG5.JPG 9.JPG 13.JPG14.JPG


20.JPG