NOM: ORENGA

NOM CIENTÍFIC:Origanum vulgareAltres noms en català: Herba musca o roca morera

Nom comú en castellà: Orégano

Hàbitat: L'orenga creix en terres poc fèrtils que pertanyen a zones caloroses. També es troba en boscos poc densos i a la vora dels camins. Floreix a partir del mes de maig, més tard ho fa a les àrees muntanyoses del nord i es manté així fins l'octubre.

Usos i propietats: Usos medicinals: digestiu, antioxidant, vulnerari, etc.

Característiques:
És una planta herbàcia perenne,molt aromàtica i d'aspecte llenyós. La seva tija pot arribar fins als 75- 90 cm d'alçada i està ramificada a la part superior. Presenta un color groguenc, és una xic pilosa i és molt flairosa.
Les fulles són petites, de fins a 4 cm de llargada per 2 cm d'amplada i lleugerament peciolades. El limbe, és ovalat amb punts translúcids que corresponen a glàndules d'oli essencial. La majoria són de color verd, excepte les superiors que poden tenir tonalitat vermellosa.
Les flors són hermafrodites i petites, de 4 a 7mm. Són de color rosades amb tonalitats canviants entre el púrpura i el blanquinós.
La seva morfologia és molt diferent a les fulles. Les flors de l'orenga fan la seva aparició des de finals d'estiu fins a mitjans de tardor. El calze és groc, tubular i està format per cinc sèpals soldats. La corol·la, de color blanc o rosat, és bilabiada, amb un llavi superior format per 2 pètals i un inferior compost per 3 pètals.
El fruit és un tetraqueni llis on els aquenis se separen quan arriben a la maduresa.

Imatges: