NOM: RUDA

NOM CIENTÍFIC: Ruta graveolensAltres noms en català: ruda vera, herba de les bruixes o herba de bruixa

Nom comú en castellà: Ruda

Hàbitat: El seu origen és Europa meridional i actualment és expandida per zones càlides de l'hemisferi nord. La seva distribució en el Principat dels Països Catalans és en zones muntanyoses. El seu hàbitat es troba en terres seques, àrides i mediterrànies, a prop de parets ja que a vegades és cultivada com a planta de jardineria a prop d'habitatges.

Usos i propietats: Planta medicinal

Característiques:
Petit arbust llenyós, aromàtic i perenne que pot mesurar fins a 150 cm d'altura. Té una tija cilíndrica i parcialment ramificada, envoltada per una escorça rugosa, pot arribar a una alçada entre 60 i 80 cm. En les seves ramificacions és llis i verd.
Les seves fulles són cintiformes, trifoliades i compostes formades per un nombre parell de folíols i un de solitari a la punta. Cadascun és format per diversos segments de laterals allargats i zones terminals ovalades de color blanquinós. Són carnoses i peciolades de color verd-i-grogues. Tenen un sabor una mica picant que es contrasta amb el seu aroma, ja que contenen unes glàndules que li proporcionen aquest olor desagradable.
És una planta de flors petites i de color groc amb quatre pètals. El seu fruit és la baia i es troba dins d'una càpsula amb 4 o 5 lòbuls rodons que quan maduren són plens de llavors petites, negres i reniformes.


Imatges: