NOM: MARDUIX

NOM CIENTÍFIC:Origanum majorana
Altres noms en català:​ amàrac, majorana, moraduix, almorabú, almoraduix

Nom comú en castellà: Mejorana​

Hàbitat:​ Es cultiva en molts països, tant en grans extensions (per a aprofitaments industrials) com en jardins (per a consum propi). Els principals països on es cultiva el marduix són Alemanya, França, Hongria, els Estats Units, Egipte, Grècia, Mèxic i Turquia. Encara que el marduix sigui una planta perenne, es conrea com a planta anual, sobretot en zones on els hiverns són rigorosos.


Usos i propietats: usos medicionals.

Característiques:
És un arbust perenne de base llenyosa, molt aromàtic, que pot arribar als 50 cm d'alçada. L'arrel té un eix principal més desenvolupat que els laterals.
Les tiges són llenyoses i fortes, així com alçades i de secció quadrada; acostumen a estar bastant ramificades i recobertes d'una gran quantitat de vellositats, cosa que els aporta un color blanquinós.
Les fulles són oposades amb un pecíol curt, de forma oval-lanceolada, no dentades i amb pèls de color gris. Com en el cas de les tiges, també estan recobertes de pilositat que els confereix un cert to blanquinós; no mesuren més de 2 cm de llargària. Hi ha una gran quantitat de pilositat, formada per pèls curts molt densos i blancs.
El fruit és un tetraqueni molt petit, ovat, de forma lleugerament irregular i de color marronós.
Les flors són de color blanc violaci i molt boniques.


Imatges: